Påverkan från omvärlden

Påverkan från omvärlden

När ni som familj har gjort er hälsoplan, motionsplan och matlista så är ni på rätt väg men ni har alltid påverkan från omvärlden. Några exempel är reklamen i tv, tidningar och på andra ställen. Även alla matlagningsprogram på tv:n kan vara störande för att det kanske skapar ett sug efter annat som inte ingår i er plan. I hälsoplanen kan det därför ingå att minska på tv tittande. Att minska på tv tittandet kan vara bra för alla i familjen då tv tittandet även skapar passivitet och det är inte det ni är ute efter om ni har ett barn med övervikt. När barnet går till skolan se då till att de har med sig frukt eller grönsaker till mellanmålen så de kan undvika sockrade produkter. Ju längre tid de lever med bra vanor (minskad sockerkonsumtion) ju mindre söt sug kommer barnet att känna.

Förutom att minska på tv tittandet bör regler sättas upp kring att spela dataspel. Dataspelen är roliga och kan vara ett sätt att umgås på nätet med andra barn och ungdomar men det skapar en form av passivitet och det går emot barnets hälsoplan så därför bör ni sätta upp begränsningar i tid för spelandet och hellre bjuda in barnet till att gå ut tillsammans och gå en promenad eller göra något annat aktivt.

En annan påverkan som kan vara svår att hantera är att alla har olika åsikter i ämnet viktminskning en del kanske säger att det är bara att äta mindre och röra sig mer. Det är ganska syniskt sagt då överviktsproblemen kan bero på gener, hormoner, stress, sjukdomar och andra saker i kroppen. Ibland kan det vara svårt att gå ner i vikt även om man gör många förändringar till det bättre. Troligtvis genererar förändringarna att barnet slutar att gå upp i vikt men om förändringarna inte räcker för att även gå ner i vikt så är vårt råd att du fortsätter att forska i ämnet för det finns mycket bra information som kan hjälpa till. Eftersom tallriksmodellen med motion inte fungerar på dessa personer så får du som förälder fundera på annat. Ett sätt som har fungerat för några är att öka fettmängden i maten med bra fetter (olivolja, smör, lax, ost) och helt ta bort socker i maten så har många lyckats gå ner med andra ord äta lågkolhydratskost. Vid lågkolhydratskost måste personen ha ökat fettintag för att hålla sin energi i ett bra läge och samtidigt bli mätt. Ett annat tips kan vara att låta barnet genomgå en hälsoundersökning för att kontrollera om de har något fysiskt problem i kroppen som t ex ämnesomsättningsproblem.

Matlagning i hemmet

Gör matlagningen till något roligt i hemmet. Se till att ni lagar maten från grunden och låt gärna barnen vara med. Det är roligt för barnen om de lär sig laga riktig mat och kan förstå vilken skillnad det är på hemlagat och på färdigköpt mat. Om ni inte har tid till detta varje dag så kan ni laga maten en dag i veckan för hela veckan och ta ut och värma maten de dagar den ska ätas. Ni bör inte värma i mikron utan i vanlig ugn. Det hemlagade blir annars som snabbmat och då är det inte så stor idé i alla fall ur ett hälsoperspektiv. En annan rekommendation är att Istället för att köpa onyttigt bröd i butik så kan man köpa en bra bakmaskin där man själv kan välja vilka ingredienser brödet har. Det blir kul att göra och mycket nyttigare – både för dig och barnen!

När barnen är med och är aktiva i köket och lär sig mer om matvaror, inköp, ekonomi, näringslära så är barnen och förstås även det överviktiga barnet med och lär sig vad som är bra och dåligt för kroppen.